hundutbildaren

Direktlänk till inlägg 7 oktober 2011

Kopplet är ett otyg

Av Hundutbildaren - 7 oktober 2011 10:40

Är det bra med koppel?

Vad gör kopplet med hunden?

Vilka beteenden triggas på grund av kopplet?


Hur kommer det sig att det i särklass största problemet hundägare har är utfall mot andra hundar, koppeldrag, inkallning och att den inte "lyssnar".


Vad skulle hända om vi plötsligt i Sverige införde koppelförbud (alla hundar ska vara lösa) vi låtsas också att detta införs bara för alla nyblivna valpägare. Vad skulle hända?

Du skulle inte kunna förlita dig på kopplet längre, du skulle bli "tvungen" att lägga ner mycket tid och träning för att få en följsam valp som du kunde lita på. Du skulle behöva lära den att gå vid sidan, att komma när du ropar, att "störningar" i form av andra hundar, människor, katter, vilt osv ska ignoreras om inte du säger annat, att stanna och stå stilla i en position.

                                     

                        Skulle detta vara möjligt?


Kopplet är egentligen ett otyg, som ger oss hundägare en orsak till att inte träna.


Med koppel är det lätt att ta till obehag - drag och ryck i kopplet, snärta hunden med kopplet. Vad händer med den okopplade hunden om du gav den obehag och smärta skulle den fortfarande stanna vid din sida? Skulle er relation förstärkas och bli bra? Skulle det gynna kontakten?


Den lilla valpen som ser en annan hund och vill leka , den drar i kopplet hoppar och låter. Valpen växer och blir större och nu börjar andra hundar reagera på hundens beteende (som blir svårt att läsa av i kopplet) det som en gång var menat som en vilja att komma fram och hälsa triggar nu andra beteenden hos mötande hundar som svarar upp och min hunds känslor förändras och plötsligt är det rädsla osäkerhet och kanske ilska som triggas, dessutom kanske det står en arg ägare i änden på snöret.


Mina hundar är i stort sett aldrig kopplade, när jag kopplar dom så gör jag det för andra människors skull eftersom många är rädda för att man inte har kontroll. (Speciellt när man har Schäfer)


Jag får ofta höra att jag har så snälla och lydiga hundar och många vill veta hur jag gjort för att få dom att kunna gå okopplade på promenader, springa lösa bredvid cykeln eller bredvid en häst under en ridtur.


Jag struntar i kopplet, jag lär min valp att jag är en tillgång en resurs som det är bra att vara nära, jag sitter på alla häftiga belöningar, och gör valpen som jag vill så blir den rikligt belönad. Den får lära sig att följa mig att komma när jag ropar att jag är nyckeln till allt som är roligt tex träffa andra hundar och människor. Gör man rätt så får man, gör man fel så uteblir det roliga

.

Mycket träning så klart, men vilken härlig tillvaro. Tävlingslydnad i all ära men det är i vardagen man lever till största delen. Att hänga på ett snöre och låta min femåring gå ut på en promenad med stora schäfern Farra är inga problem jag litar på henne och vet att oavsett vad dom möter så kommer hon sköta sig med eller utan koppel, en härlig känsla.


Jag säger inte att detta skulle funka för alla, det ställer höga krav på ägaren och det finns dessutom faktorer som vi inte kan råda över. Men jag anser att kopplet är en stor bov i vår hundträning, roten till många onödiga problem. Våga sluta förlita dig på kopplet och träna som att det inte fanns. Vart skulle hunden ta vägen om du kopplade lös den idag?

        

 
 
Ingen bild

fattigmansmat.bloggplatsen.se

19 oktober 2011 13:01

hej
ville bara tacka för en intresant läsning, själv har jag en jack russel som var jättelydig i början men när grannarna gnällde att jag skulle ha koppel på så slutade han att lyssna lika bra......folk har alltid sagt till mig att det är bara för att det är en jack russel, dom lyssnar aldrig......men efter jag läst din blog så tycker jag mer att det stämmer in på vad du skriver

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hundutbildaren - 30 september 2013 23:31

www.gameonpuppy.se

Av Hundutbildaren - 12 augusti 2013 16:52


  Jag använder ofta targets vid inlärning, det är en bra hjälp som är lätt att arbeta bort. När hunden har lärt sig att markera gång på gång så kan man till exempel använda sig av den vid inlärning av rutan, framförgående/framåtsändande, hopp, stä...

Av Hundutbildaren - 7 augusti 2013 21:53


  Att lära hunden gå fot, tar tid det är många delar och mycket kriterier. Mitt tips är att dela upp det i små delar.   Jag startar med kontakt, först spelar det ingen roll vart hunden befinner sig, den får vara kopplad och så fort den tittar ...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 15:29


  Jag jobbar mycket med tävlingsmässiga ingångar på plan. Man kan tycka att det inte spelar så stor roll hur hunden förs vid en ingång, men det gör det i de flesta fall. Är hunden ofokuserad vid ingången så kommer den med stor sannolikhet vara d...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 00:26

Dagens tips är att träna och bygga ett högt värde för ingångar vid sidan, både med och utan apport, på köpet får du fin bakdelskontroll, det ser väldigt snyggt ut när hunden jobbar med bakbenen i vänster svängarna.   Ingångar återkommer i alla mo...

Presentation


Hundutbildaren
Vi anordnar Utbildningar, kurser, föreläsningar, Clinics och Läger

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Hundutbildaren


Ovido - Quiz & Flashcards