hundutbildaren

Direktlänk till inlägg 18 september 2012

Inkallning

Av Hundutbildaren - 18 september 2012 10:57

Vad har du för mål med din inkallning? Detta är viktigt! Det är målet vi ska träna efter.

 

Mitt mål är att min hund ska komma direkt, på mitt första kommando, i fullfart.

Lättast är att börja på valpstadiet. Valpar är följsamma och formas efter den träning du lägger ner. Jag vill vara "idol" i min hunds ögon, någon att se upp till, som är rolig och initiativrik, kommer med överraskningar i form av belöningar som lek, leksaker, godis, kel, träning och aktiviteter.  Valpen ska lära sig att det bästa som finns är att vara hos mig, det är där det händer.

Allt detta är av stor vikt inför inkallningen. Vi bygger en relation där det är positivt att hålla sig till mig. Inkallningen växer ur framförallt leken och samarbetet er emellan.

Ta tillfället i akt och belöna när din hund spontant tar kontakt / söker upp dig.


Ett beteende som belönas kommer att upprepas.

 

Bygg upp en grundstomme:

 

* Kontakt (det är positivt att ta kontakt med dig)


* Namnövning - När hunden hör sitt namn vill jag ha en omedelbar reaktion, hunden ska ha en positiv förväntan när den hör sitt namn. Träna detta på nära håll i kontakten, testa sedan reaktionen genom att säga det när hunden är upptagen med annat. (Tänk på att inte använda hundens namn i negativa sammanhang. Tex. - Nej Fido, - fy Fido hundens namn blir då lika med obehag, hålla sig undan osv.)


* Utfodringen - är din hund matglad, utnyttja utfodringstillfällena, ge inkallningssignalen innan du ställer ner matskålen.


* Motivations inkallning - Låt någon hålla din hund, spring ifrån, när hunden är riktigt motiverad så ger du din inkallningssignal, här kan du göra lite olika - sitta på huk med ryggen mot din hund och låta den söka upp dig, eller varför inte springa ifrån den och låta hunden jaga ikapp, oavsett vad du väljer så ska din hund belönas rikligt när den kommer fram. Gillar den att leka? Perfekt lek med din hund, men lek ordentligt, tänk på att alltid röra leksaken bort från hunden låt den kampa och dra, förstärk gärna med rösten genom att berömma och låta hunden veta att den var duktig som kom så snabbt.


 


Tycker din hund att godis är bättre, så belöna med det, men gör en lite större grej av det, än att bara ge en liten frolic. Tänk på att detta ska bli hundens minnesbild. En frolic kontra jaga efter haren - vad tror du hunden väljer. Ha gärna en liten burk med lock med dig, ha något riktigt smarrigt tex middagsrester, kattmat, färskfoder, en köttbit välj något som du vet att din hund uppskattar. Låt den gärna få sticka ner trynet i burken och slafsa i sig, klappa och beröm under tiden hunden äter, ni har en mysstund tillsammans.


 


Bli inte förutsägbar med belöningarna, - överraska, vi vill ha en hög förväntan.

 

* Skogsövningar - åk ut till skogen och träna, när hunden är upptagen med annat så gömmer du dig, ha is i magen ropa inte på din hund sitt/stå stilla, låt den leta upp dig och när den hittat dig beröm och belöna. Byt plötsligt riktning när hunden inte kollar dig, samma gäller här, ropa inte låt hunden själv upptäcka att du plötsligt är på väg åt ett annat håll. Detta lär din hund att vara uppmärksam och hålla koll på dig.

Att hålla koll på dig är hundens uppgift!


Störningsträning: (är väldigt lätt att glömma bort men oftast avgörande för resultatet)

I vardagen finns mycket "störningar" för din hund i form av tex doftfläckar, människor, andra hundar, spår, vilda djur, vatten, något att äta osv. Många hundar blir duktiga på att komma när dom är motiverade, men när det finns annat intressant i närheten så slår den dövörat till och struntar i att komma. Eftersom detta är självbelönande så kan vi inte i alla lägen motivera med belöningen heller. Nu ska vi träna hunden att bli "störningstålig".

Jobba med externbelöning, alltså vi har en synlig belöning framme. Hunden ska nu lära sig att enda sättet att få belöningen är - att göra/utföra. Du är nyckeln till alla belöningar även dom som är synliga och som hunden väljer själv. En enkel övning är att lägga en godis på golvet, vill hunden ta den så täcker du över den med foten, när hunden tar ögonkontakt så får den ta godisen på ett kommando tex -Varsågod. Jobba och utveckla detta tills du i princip kan ha vadsomhelst framme (fläskfileèn tex).

Nu kan vi plocka in externbelöningen i inkallningen. Se dock till att du har en "vakt" vid belöningen, springer hunden dit istället för till dig tas den helt enkelt bort, belöningen uteblir. Springer hunden direkt till dig så belönas den genom ett varsågod att springa och ta den. Följ med din hund och engagera dig i belöningen. Öka gradvis svårigheten.

Går din hund igång på vilt, be en vän springa med ett ihoprullat pälsstycke eller varför inte en klöv släpandes gör inkallningen och låt hunden jaga efter på varsågod om den kommer till dig först. Bli inte arg om hunden springer till externbelöningen, se det som en viktig läxa för hunden - springer jag direkt till belöningen så blir jag av med den, springer jag till min ägare så får jag ta den. Hunden kommer se mönstret, får du flera misslyckanden på rad, gör det lite lättare för hunden att lyckas nästa gång.


Du känner din hund bäst, vad är störning för din hund? Undvik inte detta, träna på det istället, men arrangera övningarna, så att du har stenkoll.

PLANERA - ARRANGERA - TRÄNA - UPPREPA - AVANCCERA

Är du orolig för att släppa din hund lös - träna i inhägnad eller med en tunn lina på.


Vanliga fällor:

 

Man blir förutsägbar - vet inte hur ofta jag hört - han kommer bara när jag har godis på mig..... Hunden ska aldrig veta om du har belöning på dig eller inte. Hundar är inte dumma klart dom läser dig om dom kan.


Man tränar bara i en och samma miljö


Man tjatar ut kommandot, ropar om och om igen tills hunden själv väljer att lyssna. Kommandot tappar sitt värde


Man tycker att valpen är väldigt följsam och lyssnar bra, så det behövs inte tränas. - Snart är valpen könsmogen, självständig och sugen på egna äventyr


Man slutar belöna, - så småningom behöver inte hunden ha en belöning varje gång den kommer men kanske andra gången, femte gången, sjunde gången och andra gången. Förväntan ska finnas, hunden ska aldrig veta vad som väntas


Man belönar halvhjärtat, eller med dåliga belöningar


Man tränar för sällan


Varje gång du kallar in din hund så kopplar du upp den - snart ser hunden mönstret och slutar att komma


Att ha en hund som kommer när du ropar är ovärderligt både för dig och din hund. Din hund kan få vara lös springa och ha roligt, få vara hund. Du kan slappna av och lita på din hund.

 

Har du problem med att få din hund att komma, jag har både inkallningskurser och privatkurser.



 
 
Ida L

Ida L

18 september 2012 14:05

Bra inlägg!! Inkallning är så viktigt, men det blir lätt att man tar det för givet och tränar det för sällan.. Nu ska det tränas!!

http://Idaljunggren.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hundutbildaren - 30 september 2013 23:31

www.gameonpuppy.se

Av Hundutbildaren - 12 augusti 2013 16:52


  Jag använder ofta targets vid inlärning, det är en bra hjälp som är lätt att arbeta bort. När hunden har lärt sig att markera gång på gång så kan man till exempel använda sig av den vid inlärning av rutan, framförgående/framåtsändande, hopp, stä...

Av Hundutbildaren - 7 augusti 2013 21:53


  Att lära hunden gå fot, tar tid det är många delar och mycket kriterier. Mitt tips är att dela upp det i små delar.   Jag startar med kontakt, först spelar det ingen roll vart hunden befinner sig, den får vara kopplad och så fort den tittar ...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 15:29


  Jag jobbar mycket med tävlingsmässiga ingångar på plan. Man kan tycka att det inte spelar så stor roll hur hunden förs vid en ingång, men det gör det i de flesta fall. Är hunden ofokuserad vid ingången så kommer den med stor sannolikhet vara d...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 00:26

Dagens tips är att träna och bygga ett högt värde för ingångar vid sidan, både med och utan apport, på köpet får du fin bakdelskontroll, det ser väldigt snyggt ut när hunden jobbar med bakbenen i vänster svängarna.   Ingångar återkommer i alla mo...

Presentation


Hundutbildaren
Vi anordnar Utbildningar, kurser, föreläsningar, Clinics och Läger

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Hundutbildaren


Ovido - Quiz & Flashcards