hundutbildaren

Senaste inläggen

Av Hundutbildaren - 18 september 2012 10:57

Vad har du för mål med din inkallning? Detta är viktigt! Det är målet vi ska träna efter.

 

Mitt mål är att min hund ska komma direkt, på mitt första kommando, i fullfart.

Lättast är att börja på valpstadiet. Valpar är följsamma och formas efter den träning du lägger ner. Jag vill vara "idol" i min hunds ögon, någon att se upp till, som är rolig och initiativrik, kommer med överraskningar i form av belöningar som lek, leksaker, godis, kel, träning och aktiviteter.  Valpen ska lära sig att det bästa som finns är att vara hos mig, det är där det händer.

Allt detta är av stor vikt inför inkallningen. Vi bygger en relation där det är positivt att hålla sig till mig. Inkallningen växer ur framförallt leken och samarbetet er emellan.

Ta tillfället i akt och belöna när din hund spontant tar kontakt / söker upp dig.


Ett beteende som belönas kommer att upprepas.

 

Bygg upp en grundstomme:

 

* Kontakt (det är positivt att ta kontakt med dig)


* Namnövning - När hunden hör sitt namn vill jag ha en omedelbar reaktion, hunden ska ha en positiv förväntan när den hör sitt namn. Träna detta på nära håll i kontakten, testa sedan reaktionen genom att säga det när hunden är upptagen med annat. (Tänk på att inte använda hundens namn i negativa sammanhang. Tex. - Nej Fido, - fy Fido hundens namn blir då lika med obehag, hålla sig undan osv.)


* Utfodringen - är din hund matglad, utnyttja utfodringstillfällena, ge inkallningssignalen innan du ställer ner matskålen.


* Motivations inkallning - Låt någon hålla din hund, spring ifrån, när hunden är riktigt motiverad så ger du din inkallningssignal, här kan du göra lite olika - sitta på huk med ryggen mot din hund och låta den söka upp dig, eller varför inte springa ifrån den och låta hunden jaga ikapp, oavsett vad du väljer så ska din hund belönas rikligt när den kommer fram. Gillar den att leka? Perfekt lek med din hund, men lek ordentligt, tänk på att alltid röra leksaken bort från hunden låt den kampa och dra, förstärk gärna med rösten genom att berömma och låta hunden veta att den var duktig som kom så snabbt.


 


Tycker din hund att godis är bättre, så belöna med det, men gör en lite större grej av det, än att bara ge en liten frolic. Tänk på att detta ska bli hundens minnesbild. En frolic kontra jaga efter haren - vad tror du hunden väljer. Ha gärna en liten burk med lock med dig, ha något riktigt smarrigt tex middagsrester, kattmat, färskfoder, en köttbit välj något som du vet att din hund uppskattar. Låt den gärna få sticka ner trynet i burken och slafsa i sig, klappa och beröm under tiden hunden äter, ni har en mysstund tillsammans.


 


Bli inte förutsägbar med belöningarna, - överraska, vi vill ha en hög förväntan.

 

* Skogsövningar - åk ut till skogen och träna, när hunden är upptagen med annat så gömmer du dig, ha is i magen ropa inte på din hund sitt/stå stilla, låt den leta upp dig och när den hittat dig beröm och belöna. Byt plötsligt riktning när hunden inte kollar dig, samma gäller här, ropa inte låt hunden själv upptäcka att du plötsligt är på väg åt ett annat håll. Detta lär din hund att vara uppmärksam och hålla koll på dig.

Att hålla koll på dig är hundens uppgift!


Störningsträning: (är väldigt lätt att glömma bort men oftast avgörande för resultatet)

I vardagen finns mycket "störningar" för din hund i form av tex doftfläckar, människor, andra hundar, spår, vilda djur, vatten, något att äta osv. Många hundar blir duktiga på att komma när dom är motiverade, men när det finns annat intressant i närheten så slår den dövörat till och struntar i att komma. Eftersom detta är självbelönande så kan vi inte i alla lägen motivera med belöningen heller. Nu ska vi träna hunden att bli "störningstålig".

Jobba med externbelöning, alltså vi har en synlig belöning framme. Hunden ska nu lära sig att enda sättet att få belöningen är - att göra/utföra. Du är nyckeln till alla belöningar även dom som är synliga och som hunden väljer själv. En enkel övning är att lägga en godis på golvet, vill hunden ta den så täcker du över den med foten, när hunden tar ögonkontakt så får den ta godisen på ett kommando tex -Varsågod. Jobba och utveckla detta tills du i princip kan ha vadsomhelst framme (fläskfileèn tex).

Nu kan vi plocka in externbelöningen i inkallningen. Se dock till att du har en "vakt" vid belöningen, springer hunden dit istället för till dig tas den helt enkelt bort, belöningen uteblir. Springer hunden direkt till dig så belönas den genom ett varsågod att springa och ta den. Följ med din hund och engagera dig i belöningen. Öka gradvis svårigheten.

Går din hund igång på vilt, be en vän springa med ett ihoprullat pälsstycke eller varför inte en klöv släpandes gör inkallningen och låt hunden jaga efter på varsågod om den kommer till dig först. Bli inte arg om hunden springer till externbelöningen, se det som en viktig läxa för hunden - springer jag direkt till belöningen så blir jag av med den, springer jag till min ägare så får jag ta den. Hunden kommer se mönstret, får du flera misslyckanden på rad, gör det lite lättare för hunden att lyckas nästa gång.


Du känner din hund bäst, vad är störning för din hund? Undvik inte detta, träna på det istället, men arrangera övningarna, så att du har stenkoll.

PLANERA - ARRANGERA - TRÄNA - UPPREPA - AVANCCERA

Är du orolig för att släppa din hund lös - träna i inhägnad eller med en tunn lina på.


Vanliga fällor:

 

Man blir förutsägbar - vet inte hur ofta jag hört - han kommer bara när jag har godis på mig..... Hunden ska aldrig veta om du har belöning på dig eller inte. Hundar är inte dumma klart dom läser dig om dom kan.


Man tränar bara i en och samma miljö


Man tjatar ut kommandot, ropar om och om igen tills hunden själv väljer att lyssna. Kommandot tappar sitt värde


Man tycker att valpen är väldigt följsam och lyssnar bra, så det behövs inte tränas. - Snart är valpen könsmogen, självständig och sugen på egna äventyr


Man slutar belöna, - så småningom behöver inte hunden ha en belöning varje gång den kommer men kanske andra gången, femte gången, sjunde gången och andra gången. Förväntan ska finnas, hunden ska aldrig veta vad som väntas


Man belönar halvhjärtat, eller med dåliga belöningar


Man tränar för sällan


Varje gång du kallar in din hund så kopplar du upp den - snart ser hunden mönstret och slutar att komma


Att ha en hund som kommer när du ropar är ovärderligt både för dig och din hund. Din hund kan få vara lös springa och ha roligt, få vara hund. Du kan slappna av och lita på din hund.

 

Har du problem med att få din hund att komma, jag har både inkallningskurser och privatkurser.ANNONS
Av Hundutbildaren - 11 september 2012 12:02

Nu startar jag en PickUp Hunddagisbil i Karlstad. Vill du ha plats för din hund. Här kommer lite information:


Pris: Heltid (13-20 dagar/månad) 2500:-/månad

Deltid (Max 12 dagar/månad) 2000:-/månad


 


Jag tar emot alla hundstorlekar. Ett krav är dock att hunden måste vara van och gilla andra hundar. Åldersgräns 5 månader. För att få plats i min bil måste du bo i Karlstad, men om du bor i en annan stad så får du gärna maila in en intresseanmälan, vår intention är att PickUp Hunddagis kommer att rulla över hela landet.


Information om PickUp Hunddagis:


PickUp Hunddagis är ett hunddagis med ”ur- och skurtänk”. Det innebär att vi är ute och aktiva med hundarna. Vi kommer inte att förvara din hund. Vila kommer den att få göra i sin hemmiljö. Där får din hund vara ifred och det finns ingen som pockar på uppmärksamhet eller stör den. Din hund kommer att bli trött av alla intryck, nya spännande miljöer, lek och bus med de andra hundarna och av våra aktiveringsövningar. Vilan kommer vara nödvändig och välbehövlig när din hund återlämnas.


 

Kortet är från det mobila Hunddagiset i Säffle och Åmål som jag hade tidigare. Bilen i Karlstad kommer vara större.


En typisk dag på PickUp Hunddagis kan se ut så här:

 

På förmiddagen kommer vi till ditt hem och hämtar upp din hund. Eftersom du antagligen redan hunnit iväg till jobbet har vi nyckel med oss. I hallen hänger hundens koppel och där ligger också en kommunikationsbok där vi håller regelbunden kontakt. Givetvis kan du också nå oss på telefon.

Vi möts antagligen av en mycket förväntansfull hund som är ivrig på att få komma ut och träffa sina andra hundkompisar. Efter lite klapp och kanske en godis, kopplas hunden och vi går ut till bilen där alla hundar har sin egen plats. I bilburen finns en mjuk och go fäll att ligga på.

När alla hundar är upplockade åker vi till någon härlig plats där vi kan ta en lång skön promenad med hela gänget. En stor fördel med att vara mobil är att vi kan variera platserna där vi går. Vi kan ena dagen gå på någon vandringsled i skogen för att nästa dag gå i stadsmiljö. Vi kan åka till sjön och bada en varm och fin dag och en vinterdag kan vi ge oss ut på ett fält och snöpulsa. Din hund kommer få uppleva många nya miljöer och platser med olika typer av dofter och ljud. Hundarna kommer med andra ord bli ordentligt miljötränade.

En del av dagen kommer ägnas åt fri lek, vilket innebär att hundarna är lösa under ansvar. Detta sker alltid i en inhägnad och hundarna lämnas aldrig ensamma. Här får de leka, springa, busa, strosa, lukta, rulla sig i gräset och så vidare – med andra ord ha det härligt!

På eftermiddagen är det dags för hemgång. Hundarna får komma in i sin bilbur och vi kör hemåt. Väl hemma låser vi upp och tar av koppel och halsband, klappar om hunden och låser. Din hund får sin välbehövliga vila.


Vilka tider gäller på PickUp Hunddagis?

 

Tiden kommer variera lite beroende på din adress (alltså vart på rutten du bor.) Men vi startar ungefär klockan 10.00 och hunden återlämnas runt 15.00

Anledningen till dessa tider är:

- Vi vill inte komma mitt i era morgonbestyr, vi vet hur stressigt man har på morgonen och det är lugnare både för hunden och för oss att komma efter. Hunden måste vara rastad på morgonen när vi kommer.

- Vi har lite kortare dagar än många andra hunddagis men på andra dagis sitter hundarna inomhus långa stunder, hos oss är vi aktiva fram till avlämningen. Vilan sker hemma i lugn och ro där hunden inte behöver bli störd.

- När du kommer hem efter jobbet är hunden inte dödstrött eftersom den har antagligen hunnit vila en stund. Det betyder att du fortfarande kan njuta av alla fördelar med att ha hund.

- Vi slipper rusningstrafiken på förmiddag och eftermiddag vilket förkortar transporttiden för hundarna i bilen.


 


Varför ska du anlita PickUp Hunddagis?

 

Främst för att du är mån om din hund och endast det bästa är gott nog.

Din hund kommer inte bara att få mycket motion utan kommer även vara en del av en noggrant sammansatt hundgrupp där alla hundar ska trivas och må gott tillsammans. Alla hundar behöver få jobba mentalt därför gör vi regelbundna aktiveringsövningar med hundarna.

Din hund kommer bli ordentligt miljötränad då vi är mobila och kommer variera platserna som vi går på. Nya platser innebär nya upplevelser vilket gör att promenadstråken aldrig behöver bli tråkiga.

Hunden får välbehövlig vila hemma där inga andra hundar stör. Den har dessutom antagligen hunnit vila en stund när du kommer hem.

Du slipper momentet att lämna och hämta din hund och behöver inte anpassa dig efter andras tider


Kontaktuppgifter


Jessica Johansson

Tel: 0730-489009

Mail: hundutbildaren@live.com

www.pickuphunddagis.se


PickUp står för kvalité, aktivitet, trygghet, förtroende, kompetens, tidsbesparing och positiva metoder.

 

 

ANNONS
Av Hundutbildaren - 6 september 2012 17:02

Hos oss kan du starta ett alldeles eget PickUp Hunddagis, men också enbart gå hunddagisutbildningen om du ska starta eller jobba på ett vanligt hunddagis.Utbildningen är mycket förmånlig och kvalitativ och sker på distans. Om du ska bli franchistagare ingår utbildningen. Du arbetar helt i din egen takt, hemifrån.


Sedan 2008 krävs godkänd utbildning för att få tillstånd att bedriva hunddagis eller hundpensionat. Vår hunddagisutbildning uppfyller Länsstyrelsens och Jordbruksverkets kriterier.


Målet med utbildningen: Kursdeltagaren ska efter avslutad utbildning kunna starta och driva sitt eget hunddagis eller hundpensionat. Deltagaren ska känna sig påläst, trygg och förberedd, kunna lösa problem och hantera olika situationer som kan dyka upp i arbetet.


För att bli godkänd på utbildningen krävs: Deltagande och att man klarar sina uppgifter samt full praktiknärvaro. Kursdeltagaren erhåller efter avslutad utbildning ett intyg och titeln hunddagisföreståndare och hundpensionatsföreståndare.


Utbildningens innehåll:


Hundens beteende behov och etologi


Problemhundar och problemhundsägare


Stress hos hund


Smittspridning


Djurskyddslagstiftningen


Raskunskap


Enklare hundsjukvård


I utbildningen ingår även rutiner, ansvar, kundhantering och marknadsföring.


För våra franchisetagare ingår också en specialdel som är riktad mot mobilt dagis.

Praktik görs i två veckor på ett PickUp Hunddagis eller ett dagis som vi har godkänt.


Kostnad: 5600 kronor (Ingår om du ska bli franchisetagare). Innehar f-skatt.


Eftersom utbildningen sker på distans kan du välja själv när den ska börja.

Utbildningsansvariga Jessica Johansson och Sara Moll

Maila vid intresse:  info@pickuphunddagis.se

www.pickuphunddagis.se


 

Av Hundutbildaren - 3 september 2012 19:48

 

Vi som driver PickUp Hunddagis heter Jessica Johansson och Sara Moll.


PickUp Hunddagis är ett franchisekoncept med rullande hunddagis med "ur- och skurtänk". Det innebär att våra dagisföreståndare hämtar och lämnar hundarna i deras hem för att däremellan aktivera dem utomhus. Mer information om hur PickUp Hunddagis fungerar finns längre ner i dokumentet.


Vad innebär det att bli franchisetagare?

 

PickUp Hunddagis är alltså ett franchisekoncept, vilket innebär att du kan starta ett eget PickUp Hunddagis i just din stad.

Fördelen med att gå med i PickUp Hunddagis är att du får all hjälp du behöver för att komma igång. Du tillhör dessutom ett nätverk, vilket gör det lättare för dina kunder att hitta dig.


Det här ingår:


Hunddagisutbildningen – Du får genomgå en godkänd hunddagisföreståndarutbildning  med specialinriktning på mobilt hunddagis. Praktik på mobilt dagis ingår.


Rådgivning, både inför och under uppstart samt under hela tiden du driver ditt hunddagis. Stöd och hjälp med allt gällande ditt dagis.


En färdig grafisk profil – Logotype, kontrakt, nyckelkvittenser och så vidare.


Du får en uppsättning arbetskläder med vår logotyp. Du kommer också att ha loggan på din bil vilket det finns en mall för som du får använda.


Hjälp med att räkna ut en budget.


Vi hjälper dig med försäkring, alla tillstånd du behöver och att hitta och inreda din bil. Inredning till bilen i form av burar, fällar, skålar och så vidare till rabatterade priser får du genom oss


Föreläsningar och årliga medlemsträffar.


Du kommer finnas med på vår hemsida med dina kontaktuppgifter. Hemsidan finns länkad på många ställen på nätet så vi är lätta att hitta. Vi finns också på Facebook. Du får också råd vid utformning av annonser, och hjälp med att locka tidningar och andra medier i samband med din uppstart. Hjälp med att hitta kunder.


Du kommer få ett lösenord till vår hemsida, som gör att du får tillgång till allt som du behöver. Du kommer dessutom kunna diskutera med andra franchisetagare och naturligtvis får du alla kontaktuppgifter du behöver för att nå oss.Du jobbar på dagiset mellan ca 10.00 -15.00 Detta gör att du dessutom kommer ha tid över till annat.Vi lägger mycket vikt vid personlig lämplighet. Egenskaper som vi efterfrågar är: hundvana, du bör vara flexibel, tycka om att vara aktiv och röra på dig och ha social kompetens. Körkort är ett krav. Vi har en rekryteringsprocess där vi handplockar de vi anser lämpligast. Vi har inget ansökningsstopp men om man väntar förlänge kanske nån ännan tar chansen just i din stad, så ju snabbare du hör av dig desto bättre.


Det är en stor frihet att vara egen företagare, men man kan känna sig vilsen. Vi är här för att vägleda och ge dig allt stöd du behöver för att just ditt företag skall blomstra. Passa på att ta chansen, vi börjar med Värmland och det finns ett begränsat antal platser. Vår ambition är att PickUp Hunddagis ska rulla i hela landet så småningom.


Här kommer en presentation över företaget:

 

PickUp Hunddagis är ett franchisekoncept med rullande hunddagis med ”ur- och skurtänk”. Det innebär att du är ute och är aktiv med hundarna. Vi kommer inte att förvara kundens hund. Vila kommer den att få göra i sin hemmiljö. Där får hunden vara ifred och det finns ingen som pockar på uppmärksamhet eller stör den. Hunden kommer att bli trött av alla intryck, nya spännande miljöer, lek och bus med de andra hundarna och av våra aktiveringsövningar. Vilan kommer vara nödvändig och välbehövlig när hunden återlämnas.


En typisk dag på PickUp Hunddagis kan se ut så här:

 

På förmiddagen kommer du till kundens hem och hämtar upp dennes hund. Eftersom kunden antagligen redan hunnit iväg till jobbet har du en nyckel med dig. I hallen hänger hundens koppel och där ligger också en kommunikationsbok där du håller regelbunden kontakt.


Du möts antagligen av en mycket förväntansfull hund som är ivrig på att få komma ut och träffa sina andra hundkompisar. Efter lite klapp och kanske en godis, kopplas hunden och ni går ut till bilen där alla hundar har sin egen plats. I bilburen finns en mjuk och go fäll att ligga på.


När alla hundar är upplockade åker du till någon härlig plats där ni kan ta en lång skön promenad med hela gänget. En stor fördel med att vara mobil är att du kan variera platserna där ni går. Ni kan ena dagen gå på någon vandringsled i skogen för att nästa dag gå i stadsmiljö. Ni kan åka till sjön och bada en varm och fin dag och en vinterdag kan ni ge er ut på ett fält och snöpulsa. Hundarna kommer få uppleva många nya miljöer och platser med olika typer av dofter och ljud. Hundarna kommer med andra ord bli ordentligt miljötränade.


På eftermiddagen är det dags för hemgång. Hundarna får komma in i sin bilbur och ni kör hemåt. Väl hemma låser du upp och tar av koppel och halsband, klappar om hunden och låser. Hunden får sin välbehövliga vila.


Vilka tider gäller på PickUp Hunddagis?

 

Tiden kommer variera lite beroende på hur långt mellan kunderna du har, men du startar ungefär klockan 10.00 och slutar runt 15.00


Anledningen till dessa tider är:


- Vi vill inte komma mitt i kundens morgonbestyr, vi vet hur stressigt man har på morgonen och det är lugnare både för hunden och för oss att komma efter. Hunden måste vara rastad på morgonen när vi kommer.


- Vi har lite kortare dagar än många andra hunddagis men på andra dagis sitter hundarna inomhus långa stunder, hos oss är vi aktiva fram till avlämningen. Vilan sker hemma i lugn och ro där hunden inte behöver bli störd.


- När kunden kommer hem efter jobbet är hunden inte dödstrött eftersom den har antagligen hunnit vila en stund. Det betyder att kunden fortfarande kan njuta av alla fördelar med att ha hund.


- Vi slipper rusningstrafiken på förmiddag och eftermiddag vilket förkortar transporttiden för hundarna i bilen.


Varför ska kunden anlita PickUp Hunddagis?

 

Främst för att du är mån om din hund och endast det bästa är gott nog.

Din hund kommer inte bara att få mycket motion utan kommer även vara en del av en noggrant sammansatt hundgrupp där alla hundar ska trivas och må gott tillsammans. Alla hundar behöver få jobba mentalt därför gör vi regelbundna aktiveringsövningar med hundarna.


Din hund kommer bli ordentligt miljötränad då vi är mobila och kommer variera platserna som vi går på. Nya platser innebär nya upplevelser vilket gör att promenadstråken aldrig behöver bli tråkiga.

Hunden får välbehövlig vila hemma där inga andra hundar stör. Den har dessutom antagligen hunnit vila en stund när du kommer hem.

Du slipper momentet att lämna och hämta din hund och behöver inte anpassa dig efter andras tider.

Alla som jobbar på PickUp Hunddagis är utbildade hunddagisföreståndare men har även specialkompetens med inriktning på mobilt dagis. Alla har erfarenhet av hundar sedan tidigare och har blivit handplockade på grund av sin kompetens inom området. PickUp står för positiva träningsmetoder vilket genomsyrar verksamheten.


PickUp står för kvalité, aktivitet, trygghet, förtroende, kompetens, tidsbesparing och positiva metoder.

 


Vi ser fram emot din ansökan!  Maila till hundutbildaren@live.com

Med Vänlig Hälsning

Jessica Johansson & Sara Moll

Tel: Jessica 0730-489009 eller Sara 070-7608309

PickUp Hunddagis Handelsbolag

Av Hundutbildaren - 27 augusti 2012 13:38

 

Ett problem beteende är ingenting som löser sig utan mycket tid, planering, träning, engagemang och stark vilja.


Här kommer lite träningstips gällande utfall mot andra hundar:


Ett stort misstag är att försöka lösa problemet i utfallssituationen, där och då är det redan försent, hunden är uppjagad och inte mottaglig för dina ansträngningar att försöka nå den. Undvik helst att hamna i en sådan situation innan hunden är redo för det.


På de allra flesta hundar kommer framstegen fort, om vi tänker till och planerar innan vi börjar träna.

Liksom momentträning måste även problemet delas isär till mindre beståndsdelar.

Hur ser problemet ut? - detta har vi ofta helt klart för oss.

Vad är målet? Hur vill du att hunden ska bete sig i ett möte med en annan hund. Det är denna målbild vi ska koncentrera oss på under träningen. Alltså inte på vad hunden inte ska göra, utan på vad den ska göra.


Exempel: Vid möte av en annan hund stelnar din hund till höjer svansen drar och stretar i kopplet börjar skälla och vråla emot den andra hunden.

Målet: Din hund ser att en annan hund närmar sig, din hund fokuserar på dig och håller din kontakt är lugn och sansad genom hela mötet.

Ditt mål är slutresultatet för er träning, sista inlärningssteget i trappan, här kan vi alltså inte börja, det är i nuläget alldeles för svårt och dömt att misslyckas.


Om vi ska lära någon att köra bil så tar vi inte ut denne på motorvägen direkt, först så måste alla grundläggande funktioner på bilen gås igenom, broms, gas, koppling osv. sedan kör vi en liten sträcka på en parkeringsplan, slutmålet är att kunna köra även i mycket trafik tex på motorvägen. Precis likadant är det med hunden!


Förkunskaper som är viktiga att ha:


Belöningar -  Vi måste kunna förstärka beteenden som vi vill ha.

Kontakt - hunden ska kunna fokusera på sin ägare, att försöka lära en hund som går och nosar i backen är i stort sett omöjligt.

Vi börjar med belöningen, testa olika belöningar eftersom det är utfall vi ska jobba bort så är godis en bra belöning, det är en lugnande belöningsform. Vilket godis kan hunden tänka sig att anstränga sig för att få. Detta kommer att vara din hunds lön under inlärningsprocessen. Dela upp godisen i små små bitar och ha gärna något som är lätt för hunden att svälja, så att inte själva tuggandet av godisar behöver ta lång tid.

Nu kommer vi till kontakten, hunden får lära sig att själv ta ansvar för att hålla kontakten utan att du behöver visa godis/leksak eller locka på din hund.

Nästa steg i trappan är att lära hunden att "skvallra", hunden tar kontakt med dig "skvallrar" när något närmar sig.

I slutändan vill vi alltså att ett hundmöte blir en signal till din hund som betyder att den ska ta kontakt med dig och hålla den under hela mötet.

Att börja skvaller träningen med en annan hund är i nuläget för svårt, vi börjar därför med en annan människa.

Lätt till att börja med sedan ökar vi svårigheten allteftersom hunden förstått vad övningen går ut på.


Detta kan se ut så här:


 - Människa som närmar sig

- Människa som pratar lite tyst

- Som klappar i händerna

- Som sätter sig på huk

- Som lockar på hunden

- Som bollar med en leksak/köttbulle


I och med detta gör vi hunden successivt störningstålig, blir det för svårt så får man hoppa tillbaka och göra det lite lättare igen. Ett felbeteende betyder att hunden missar sin chans att få en belöning, inget annat.

När ni nu kommit så här långt i träningen så kan man börja testa med en annan hund på väldigt långt avstånd, precis som förut så är det viktigt att man arrangerar dessa övningar så att man har hela situationen under kontroll, alla vet vad de ska göra. Hunden som här får agera störning måste vara lugn och sansad annars blir det för svårt.


Nu kommer vi till några fällor som är lätta att gå i under träningen:

 

- Träningen går väldigt bra och man ökar svårigheten för fort, innan hunden är redo.


- Man tränar bara på en och samma människa och/eller hund


- Man tränar i samma miljö hela tiden


- Du blir förutsägbar, hunden lär sig att när du prasslar med godispåsen, tar träningsjackan står på ett visst sätt osv då ska vi träna men där emellan så får den inget och beter sig precis som den alltid har gjort. - Hunden ska aldrig veta, när som helst kan det bli belöningar när hunden gjort något bra, och träningen kan ske oavsett vilka kläder du har vilken plats du är på osv. En förväntan hos hunden bör alltid finnas.


- Du tränar bara stillastående


Alla dessa fällor är lätta att trampa i och gör att vi ofta får misslyckanden.


Din uppgift är att vara smartare än din hund!


Planen fram till nu är alltså:

- Hitta en bra belöning

- Kontakt

- Lära hunden att skvallra på en människa

- Skvallra när människan stör på olika sätt

- Träna detta med olika människor

- I olika miljöer

- Träna med en lugn hund på långt avstånd

- Minska avståndet

- Träna med olika hundar

- I olika miljöer

- När ni är stilla och i rörelse


När beteendet sitter ordentligt i ovannämnda situationer är det dags att testa i verkligheten. Se upp här, fram tills nu har du haft kontroll på störningen, det har du inte nu och då är det väldigt lätt att falla tillbaka i gamla vanor, tex att du börjar korta upp kopplet, du blir osäker och nervös, stel och hela utfallskarusellen är igång igen.

Sätt dig därför ner innan promenaden gör en plan inför ett möte - hur ska du bete dig? Vart har du belöningarna? lättåtkomligt,  Ska du stå stilla eller röra dig? Vilken längd bör du ha på kopplet? osv.

Skulle det ändå bli fel (vilket händer) ha en plan B i beredskap. det kan tex vara att du avleder din hund med något så att du räddar upp situationen, du får ingen inlärning genom att avleda men du kanske slipper utfallet just då. Eller ännu hellre vänd och gå åt ett annat håll om du märker att din hund börjar hetsa upp sig.


Utvärdera efter ett möte - vad gick bra, vad gick mindre bra, funkade belöningen eller behöver du ha något mer attraktivt, vad gav jag min hund för signaler? Skriv gärna upp, då är det lättare att hitta mönster, plocka ut vissa detaljer att träna på under arrangerade former.

Ge INTE upp om ni får bakslag det är naturligt.

Fokusera på målet med träningen, och på alla rätt som din hund gör, och bygg vidare.

Det kritiska är oftast när vi ska få det att funka i verkligheten, var beredd på att det tar lite tid innan alla bitar faller på plats.


Känner du att du skulle vilja ha hjälp, hör av dig så bokar vi en privatlektion 0730-489009

Av Hundutbildaren - 13 augusti 2012 14:29

 

Var noga med grundträningen!

Det går utmärkt att fort och relativt lätt lära in ett tävlingsmoment, - Men hur hållbart blir det?


Skapa en målbild av hur du vill att momentet ska se ut. Planera utefter målbilden, dela upp momentet i så små kriterier du kan, detta gör det lätt för hunden att lyckas, träna därefter alla delar tills dom sitter "perfekt", innan det är dax att kedja ihop delarna till ett färdigt moment.

Momentet blir i slutändan hållbart och väl genomarbetat.

Kvalitets säkra genom att tillföra störningar och svårigheter. Utmana hunden att göra fel för att få en bättre förståelse för uppgiften. Undvik inte störningar och svårigheter sök upp dom istället, hitta hundens svagheter och jobba med dem.

Störningar = roliga lekar som innebär att hunden koncentrerar sig bättre.

Om momentet ser dåligt ut på träning så kommer det inte se bättre ut på tävling, snarare tvärtom.


 


Träna svårare än vad det är på tävling

 

Jag vill att min hund ska tycka att det blir lätt på tävling, därför tränar jag med mycket mer kriterier, precision och detaljer än vad som egentligen är nödvändigt. Kedjorna blir längre och svårare på träning för att hunden ska lära sig att fortsätta jobba trots utebliven belöning på både träning och tävling.

Hunden måste jobba för att få - man lär den att behålla fokus, kraft och energi i momentet.

Alla delar är lika viktiga.


När något blir fel

 

Ibland blir det fel i träningen, detta beror alltid på mig, jag har kanske gått för fort fram eller ställt för höga krav. Jag låter inte hunden få sota för mina misstag - jag gör då en ny träningsplan.


Att hunden gör fel ibland är ett måste för utvecklingen framåt. Om jag tex tränar stadga i stå, så vill jag få hunden att röra sig någon gång, så att den lär sig skillnaden - står jag stilla kommer belöningen. - Rör jag mig så missar jag belöningen. Jag använder alltså ingen typ av korrigering eller ens ett - nej, utan håller endast inne med att ge belöningen, jag brukar också säga - oj, som en felsignal, men i neutralt läge på rösten alltså utan hot. Här kan jag också retas med belöningen, typ kolla här vad jag har som du missade.


Kedjor

 

Att träna kedjor, alltså flera moment på raken utan att belöna ger viktig information, det är ofta här vi kan se vart i momenten det brister.

I kedjorna kommer bristerna fram tydligt och det blir lätt att plocka ut dom till detalj och moment träningen.

I kedjan tränar jag hundens uthållighet. Vilket är något av det viktigaste på tävling.


Ritualer

 

Att skapa ritualer i träningssituationen underlättar både för mig och hunden på tävlingsdagen.

Hur värmer jag upp min hund på bästa sätt - för att behålla rätt attityd?

Hur ska vi beträda planen?

Hur ska jag betèe mig i momenten?

Hur förbereder jag min hund på bästa sätt inför nästa moment?

När tävlings programmet är klart - hur belönar jag min hund?

Alla dessa delar vill jag att min hund ska känna igen från våran träning. Hunden blir trygg och jag likaså.


 


Dubbelkommandon

 

 Måste du ständigt gå och småprata med hunden för att den ska fortsätta att jobba, så kommer du vara tvungen att göra detta på tävling med, och ni kommer få ordentliga poängavdrag. Lär hunden istället att din tystnad och stela gång betyder att hunden är på rätt väg, snart kommer belöningen. Träna på detta sätt redan från början, gör inte din hund beroende av hjälper.

 

Underhållning av moment eller utveckling?

 

Tränar du för att underhålla och repetera momenten eller tränar du för att förfina detaljer, utvecklas och få till ett bättre utförande?

Det är en stor skillnad! Det finns alltid saker som kan bli bättre. Varje träningspass ska leda någonstans, tänk på målbilden, hur vill du att hunden ska utföra detaljen/momentet/kedjan? Planera - träna - utvärdera : Blev det som du tänkt dig.

Ibland kan en liten detalj göra hela skillnaden.


 

På bilderna Marita och fina lilla Keep


 Av Hundutbildaren - 10 augusti 2012 01:01

När jag ska träna eller tävla med min hund vill jag att den ska släppa allt runt omkring sig och bara koncentrera sig på mig och på sin uppgift.

Men hur kommer man dit? Dels genom att från början lära hunden att jag är en stor tillgång. Jag är den som sitter på resurserna – jag är en resurs för hunden, jag är rolig att vara med, hos mig händer det grejer, dock inte hela tiden – men förväntan finns. När jag tränar med min hund så vill jag ha en träning som är konfliktfri, träningen ska vara det bästa min hund vet.

 

 


Hunden måste successivt lära sig att koncentrera sig längre och längre stunder. Jag måste träna upp en uthållighet hos hunden. Om hunden inte orkar koncentrera och fokusera sig på träning så kommer det inte heller att ske på tävling. När den klarar koncentrera sig utan störningar runtom sig så är det dags att börja introducera lite störningar, nya miljöer, andra människor, hundar, ljud, bilar you name it. Ju mer din hund klarar av desto lättare blir tävlingssituationen.


Jag vill att appellplanen , tävlingsplatsen ska vara en barnlek för min hund.


Här följer förslag på platser att störningsträna på:

 

Tänk dock på att hundar är individer och reagerar olika på olika saker, så om jag har en hund som älskar människor över allt annat så är en folksamling kanske det absolut svåraste för min hund att klara av, har jag däremot en hund som reagerar starkt på motorfordon så är det målet att sträva mot. Sätt dig ner och gör en lista på vad din hund reagerar starkast på, detta är erat mål, om din hund klarar av att jobba, fokusera och koncentrera sig i denna svåra situation, då klara den det mesta. Men vägen dit kan vara både lång och krokig, gå sakta fram. Se det som att ni övningskör, först börjar ni på en parkering, sen kanske en otrafikerad grusväg osv........ slutmålet är motorvägen. Vad är motorväg för din hund ?

 

Jag börjar gärna träna inne, utan störningar hunden har då lätt för att koncentrera sig på mig. När beteendet sitter, börjar jag snabbt introducera olika störningar i början använder jag gärna belöningen som störning jag använder också mig själv, orkar hunden koncentrera sig på sin uppgift om jag petar på den tex. Även detta trappas upp successivt, jag vill att hunden ska tycka detta är en rolig lek, alltså får inga korrigeringar ske om hunden tappar fokus, jag håller bara inne med belöningen.

 

Nästa steg – orkar hunden koncentrera sig när saker händer runtom, det kan tex vara att barnen leker i närheten av oss, eller att barnen hjälper mig att försöka störa ut hunden, genom att gå nära, ha en hundleksak, krypa runt, prata, locka, klappa i händerna, hoppa jämfota osv endast fantasin sätter gränser, men trappa upp det pö om pö. Om det blir för svårt och hunden misslyckas gång på gång, gör det lättare igen gå tillbaka i träningen låt hunden lyckas.

Men det är också viktigt att våga gå vidare att inte fastna på ett störningssätt, har hunden klarat samma störning tre fyra gånger utveckla, försvåra – gå vidare.

Att träna inne och sedan göra det ute kan vara ett stort steg, var beredd på att gå tillbaka i träningen och göra det lättare igen, börja utan störning på ett ställe som hunden känner till, trädgården tex.

Nästa steg, en mindre känd plats, sedan en okänd . När detta fungerar börja leta upp störningar, här följer några exempel:

En lekpark med barn i.

Träna vid en fotbollsplan där en träning eller match pågår.

På ett torg med människor i rörelse.

I ett parkeringsgarage.

Hemma hos bekanta eller/och släktingar.

På någon välbesökt rastningsrunda.

Joggingspår.

Vid en sjö med ankor.

Utanför en konsert.

Utanför en butik.

I en galleria (om hundar tillåts där)

I närheten där en hundkurs pågår eller gå en hundkurs.

På en camping.

Vid en hästhage.

I ett ridhus.

Vid en skola.

 

 


Listan kan göras lång, ta alla tillfällen du får att träna i olika miljöer med olika typer av störningar. Om du tränar på en offentlig plats får du räkna med publik och kanske nyfikna frågor, se detta som ett utmärkt tillfälle både för dig och din hund att koncentrera er med publik. Gör dock inte misstaget att tappa fokus själv när något runt om er sker, om du gör det så kommer med all sannolikhet din hund att göra det. Om någon vill prata eller om du vill prata – pausa din hund, genom att eventuellt lägga den ner, koppla upp den eller något liknande, låt inte hunden glida iväg och göra annat, kanske till och med belöna sig själv. När vi inte tränar får hunden gärna ha lite tråkigt, den ska längta efter nästa pass, inte hitta på egna grejer, detta är viktigare än man kan tro, ta som exempel tävlingssituationen ni kommer in på planen och får inte köra igång direkt istället vill tävlingsledaren prata lite, hunden ser ingen skillnad på detta och när ni tränar, därför tappar den fokus och börjar nosa runt för att hitta något annat att sysselsätta sig med, väldigt vanligt och inte speciellt konstigt den har ju lärt sig detta från träningen. Så kom ihåg pausa hunden innan du pratar. 

 

Om jag vill att hunden ska ge mig 100% uppmärksamhet så måste jag göra detsamma!

 

 

 

Av Hundutbildaren - 7 augusti 2012 15:37

 Framåtsändande


Detta moment har jag lagt ner väldigt mycket grundträning på, min tanke har varit att varje liten del ska vara väl genomarbetad och störningstålig. Riva var inte gammal när jag började träna de olika delarna, detta är ett komplext moment som jag tror man vinner mycket på att inte slarva med utan verkligen låta varje del sätta sig.

På följande sätt har jag tränat framåtsändande:


Del tre i momentet


·         Stå stilla framför föraren med huvudet rakt fram.

·         Så stilla framför föraren och klara diverse störningar utan att vrida huvudet.

·         Sakta ta ett steg framåt utan kommando med föraren nära till att börja med och därefter ett antal

meter bakom gåendes……två steg…….tre steg osv.

·         Klara av att trava sakta med extern belöning som ligger på olika håll, och med intern belöning.

·         Längre och längre sträckor.
Del ett i momentet


  Galopp mot target nära håll.

  Galopp mot target långt håll.

  Galopp mot target med extern belöning på olika håll, och med intern belöning.

  Lämna mig på kommando och galoppera till target

  Gå fot lämna mig på kommando och galoppera till target.

  Galoppera rakt ut från mig oavsett riktning utan target.

  Störningssäkra i form av dragningar åt olika håll och försök att få henne att vända huvudet bakåt.


Del fyra i momentet


  Från sakta trav tvär vända på inkallningskommandot

  Komma i full fart

  Komma in till sidan och fortsätta fotgåendetDel två i momentet


Övergången mellan galopp till sakta trav. Min plan ser ut som följer:


-      Lära hunden att ställa sig på target med näsan rakt fram

-      Ställa sig på target med näsan rakt fram trots störning


När detta funkar gå vidare med följande:


-      Föraren placerar hunden ståendes ca 25 meter från gruppen, jag placerar en belöning i gruppen och en target kommenderar hunden framåt, hunden springer fram till target och får belöningen från gruppen, kriteriet här är att hunden håller positionen framåt det vill säga inte vänder sig om på target.

-      Hålla positionen oavsett vart jag befinner mig

-      Störningssäkra beteendet

-      Varva träningen genom att lägga dit och ta bort targetNu är det dags att från ståendes i gruppen få in sakta trav framåt, detta kommer automatiskt när jag

fortsätter att gå emot henne bakifrån, då det är en väl inarbetad signal på att trava sakta.


Gruppen ska bli en signal för hunden som betyder att den ska göra en tempo växling.Presentation


Hundutbildaren
Vi anordnar Utbildningar, kurser, föreläsningar, Clinics och Läger

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ hundutbildaren med Blogkeen
Följ hundutbildaren med Bloglovin'

Hundutbildaren


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se