hundutbildaren

Senaste inläggen

Av Hundutbildaren - 19 oktober 2011 11:44

Det är spännande att ha kurs. Olika människor med olika erfarenheter, olika sikten och mål. Olika åsikter - vilket jag tycker är berikande. Att bli ifrågasatt gör att man utvecklas som instruktör.

Jag stöter dock på människor som gått på/tycker saker som jag anser att vi nu 2011 kan begrava. Här kommer några av de vanligaste:


Man ska inte lära en utställningshund att sitta - jag kan förstå varför idèn föddes, i ringen så ska den stå på alla fyra benen, men är det inte att verkligen fördumma hunden? Skulle man inte kunna lära den både och? - Jo självklart! Det är såklart upp till var och en vad man vill lära sin hund, men att lära den stå och sitt och dessutom skilja på dessa två kommandon är inte svårt. Titta på lydnad- eller brukstävlingar, hur många moment är det inte som liknar varandra ändå fixar hunden det med träning.


 


Man ska inte lära en jakthund att komma på inkallning - Detta hör jag dock mer och mer sällan, det har verkligen skett en förändring där. Men förr hörde jag denna kommentar ofta och tanken gick ut på att om hunden tyckte om sin ägare för mycket så skulle den sluta jaga.

Jag tycker det är häftigt att se olika raser i sitt rätta element, när dom gör det dom är avlade att få göra, och då spelar det ingen roll om det är en jakt hund som jagar eller en vallhund som vallar, en draghund som drar osv. Den har det naturligt i sig oavsett om jag tränat den att vara lydig eller inte. Säg den jägare som inte har god nytta av att ha inkallning på sin hund.


 


Lek inte med valpen - varför? - För det har min uppfödare sagt!

Jag kan inte förstå varför man ger detta råd till sina valpköpare. Jag vill säga tvärtom lek så mycket du bara kan med din valp. Här kommer bara några av alla positiva saker som man vinner genom att leka med valpen - du blir rolig att vara med, du kommer ha en belöning som överträffar det mesta, relationen mellan dig och valpen stärks, du blir initiativrik, det blir roligare att komma och vara med dig osv........osv.....


 

Vissa hundar kan inte klickertränas - Visa mig den hunden! Då är det snarare så att begränsningen ligger hos ägaren. Visst en traditionellt tränad hjälpberoende hund kan vara svår att få igång den ska helt plötsligt börja tänka själv utan att föraren hjälper den, men det går.Radar man upp 100 instruktörer och ger dom en fråga får du garanterat 100 olika svar. Därför måste man någonstans hitta sin egen tro. Det jag skriver på denna blogg är min tro.   
ANNONS
Av Hundutbildaren - 7 oktober 2011 10:40

Är det bra med koppel?

Vad gör kopplet med hunden?

Vilka beteenden triggas på grund av kopplet?


Hur kommer det sig att det i särklass största problemet hundägare har är utfall mot andra hundar, koppeldrag, inkallning och att den inte "lyssnar".


Vad skulle hända om vi plötsligt i Sverige införde koppelförbud (alla hundar ska vara lösa) vi låtsas också att detta införs bara för alla nyblivna valpägare. Vad skulle hända?

Du skulle inte kunna förlita dig på kopplet längre, du skulle bli "tvungen" att lägga ner mycket tid och träning för att få en följsam valp som du kunde lita på. Du skulle behöva lära den att gå vid sidan, att komma när du ropar, att "störningar" i form av andra hundar, människor, katter, vilt osv ska ignoreras om inte du säger annat, att stanna och stå stilla i en position.

                                     

                        Skulle detta vara möjligt?


Kopplet är egentligen ett otyg, som ger oss hundägare en orsak till att inte träna.


Med koppel är det lätt att ta till obehag - drag och ryck i kopplet, snärta hunden med kopplet. Vad händer med den okopplade hunden om du gav den obehag och smärta skulle den fortfarande stanna vid din sida? Skulle er relation förstärkas och bli bra? Skulle det gynna kontakten?


Den lilla valpen som ser en annan hund och vill leka , den drar i kopplet hoppar och låter. Valpen växer och blir större och nu börjar andra hundar reagera på hundens beteende (som blir svårt att läsa av i kopplet) det som en gång var menat som en vilja att komma fram och hälsa triggar nu andra beteenden hos mötande hundar som svarar upp och min hunds känslor förändras och plötsligt är det rädsla osäkerhet och kanske ilska som triggas, dessutom kanske det står en arg ägare i änden på snöret.


Mina hundar är i stort sett aldrig kopplade, när jag kopplar dom så gör jag det för andra människors skull eftersom många är rädda för att man inte har kontroll. (Speciellt när man har Schäfer)


Jag får ofta höra att jag har så snälla och lydiga hundar och många vill veta hur jag gjort för att få dom att kunna gå okopplade på promenader, springa lösa bredvid cykeln eller bredvid en häst under en ridtur.


Jag struntar i kopplet, jag lär min valp att jag är en tillgång en resurs som det är bra att vara nära, jag sitter på alla häftiga belöningar, och gör valpen som jag vill så blir den rikligt belönad. Den får lära sig att följa mig att komma när jag ropar att jag är nyckeln till allt som är roligt tex träffa andra hundar och människor. Gör man rätt så får man, gör man fel så uteblir det roliga

.

Mycket träning så klart, men vilken härlig tillvaro. Tävlingslydnad i all ära men det är i vardagen man lever till största delen. Att hänga på ett snöre och låta min femåring gå ut på en promenad med stora schäfern Farra är inga problem jag litar på henne och vet att oavsett vad dom möter så kommer hon sköta sig med eller utan koppel, en härlig känsla.


Jag säger inte att detta skulle funka för alla, det ställer höga krav på ägaren och det finns dessutom faktorer som vi inte kan råda över. Men jag anser att kopplet är en stor bov i vår hundträning, roten till många onödiga problem. Våga sluta förlita dig på kopplet och träna som att det inte fanns. Vart skulle hunden ta vägen om du kopplade lös den idag?

        

ANNONS
Av Hundutbildaren - 22 september 2011 11:10

Spåra, köra uppletande, träna brukslydnad låta hunden jobba super roligt och utvecklande på alla sätt men jag är en tävlingsmänniska, jag vill träna mot uppsatta mål. Den här säsongen skulle vi prestera vara på topp, formen var bra, siktet var inställt. Jag anmälde mig till över tio brukstävlingar, både nära och långt bort. Jag kom med på EN tävling! I brukset är det mycket som ska stämma det räcker inte med en eller två tävlingar om du har höga mål.

                                                

Vad händer jo man tappar motivation. Jag har därför bestämt mig för att lägga brukset på hyllan ett tag, inte för att det inte är roligt utan för att det helt enkelt inte går att komma med på tävlingar och få prestera.


Man kan ju köra det parallelt men jag känner att ska jag satsa måste jag satsa på en sak kanske helt enkelt för att tiden inte räcker till, och ska jag vara petig med så många olika moment så kommer jag aldrig känna mig tävlingsredo.

Det är dock sorgset, känns som att hela årets utveckling och träning är som bortkastad.

                                            


Vi är inte helt nya i Lydnaden, vi är i elit, men det har mest varit lite vid sidan av så där. Men nu kommer jag göra en ordentlig satsning, bara tanken på att veta att man kommer att få tävla gör att motivationen stiger.   


 

Av Hundutbildaren - 12 september 2011 13:12


Kursutbud i Karlstad HT 2011


Valpkurs - För valpar i åldern 2-6 mån. Det är när din hund är liten som den är som mest formbar, därför är valptiden viktig. På valpkursen tränar vi grunder som leder till ett fint samarbete och en lyckad relation er emellan. Valpen lär sig att hålla kontakt med dig utan att du behöver locka och pocka på uppmärksamheten, vi lär valpen att slappna av, och bli hanterad. Följsamhet utan att du behöver rycka i kopplet. Valpen får lära sig att "skvallra" när andra hundar eller människor närmar sig. Vi gör grundläggande och viktiga inkallningsövningar. Du får lära dig om inlärning, belöningar, hur man fångar beteenden och hur man undviker att hamna i framtida konflikter med sin hund. Lekregler, och hälsafint övningar. Vi tränar stadga så som sitt och ligg kvar när annat lockar.

Antal kurstillfällen: 1 teori kväll och 4 praktiska tillfällen

Antal timmar per träff: 2

Kursavgift: 800:- kompendium ingår

 


Unghundskurs - För hundar i "slyngelåldern" 6-18 mån. Din hund är nu "tonåring" och inne i en intensiv period av sitt liv. Vi lägger stor kraft på hur man hanterar och tränar med sin "tonåring". Vi går vidare med övningarna från valpkursen, se ovan (har du inte gått valpkursen så individanpassar vi övningarna till er nivå) 

Antal kurstillfällen: 1 teori kväll och 4 praktiska tillfällen

Antal timmar per träff: 2

Kursavgift: 1000:- kompendium ingår

 


Vardagslydnadskurs - För hundar i åldern 1 år och uppåt. Här jobbar vi mycket med inlärning som du har stor nytta av i vardagen tex. följsamhet (gå fint i kopplet,) komma på inkallning trots störningar, stanna kvar oavsett om annat lockar. Hunden lär sig att lyssna hålla kontakt och vara uppmärksam på sin ägare, skvallerträning, hälsafint övningar. Hur man vänder en konflikt till kontroll. Hur vi kan förändra hundens förväntningar. Extern- och intern belöningar. Vi går igenom stress och hur man tränar av- och påknappen på hunden. Hur man planerar och arrangerar sin träning för att få en bra vardagslydnad.

Antal kurstillfällen: 1 teori kväll, 4 praktiska tillfällen

Antal timmar per träff: 2

Kursavgift: 1100:- kompendium ingår

 Barnkurs Intensiv – För barn mellan 8-13 år. Är ditt barn hundintresserad? Perfekt det är enda förkunskapen som behövs på denna kurs. På ett lekfullt sätt får barnen lära sig hur man lär in olika trix, stärker samarbetet och glädjen, och hur man behandlar hunden på ett positivt sätt.

Antal Kurstillfällen: 2 praktiska tillfällen

Antal timmar per träff: 2

Kursavgift: 400:-

 


Tävlingsrutinkurs - För dig som tävlar. Kan din hund skilja på träning och tävling? Går det bra på träning men sämre på tävling. Tävling ska vara lika roligt som träning. Vi kommer bland annat jobba med externbelöningar, uppvärmning, ingångar på planen, jobbiga närgångna tävlingsledare. Vi jobbar med att hitta olika rutiner och "triggers" inför varje moment. Vårt eget uppträdande, störande publik, hur tar du hand om hunden efter tävlingen på bästa sätt för att skapa positiva minnesbilder.

Detta är kursen för dig som vill ha lika bra resultat på tävling som på träning.

Antal Kurstillfällen: 1 teori kväll 4 praktiska tillfällen

Antal timmar per träff: 2

Kostnad: 1100:-

   När: Kurserna startar när dom blir fullbokade, din intresseanmälan är inte bindande.

Plats: Den praktiska delen kommer hållas i inhägnad i centrala Karlstad Sandbäcken (bakom Tingvalla IP)


Min ambition med kurserna är att alla som går kurs här ska känna sig sedda och hörda och få hjälp på den nivån dom befinner sig. Vi ger konkreta råd.

Du kommer inte få höra uttryck som att det brister i ledarskapet, detta hjälper ingen, men är tyvärr en vanlig kommentar när man går kurs. Allt ansvar läggs ofta på ägaren. Men i min roll som instruktör är det mitt ansvar att hjälpa er hitta rätt verktyg som passar för just din hund, och som tar er framåt i träningen. Ditt ansvar är att använda verktygen hemma.


På alla mina olika kurser finns en gemensam faktor vi jobbar med effektiva och roliga metoder, vi fokuserar på det beteende vi vill ha istället för på problemen. Det är lätt hänt att man låser fast sig i problemet, tex min hund kommer aldrig när jag ropar. Men om vi istället fokuserar på hur vi vill att inkallningen ska se ut ex hunden ska komma i full fart när jag ropar då är det lättare att lägga upp en träningsplan utifrån den målbilden.

Du ska välja att gå kurs här om du vill:


* Ha konkreta råd

* Bli en bättre hundtränare

* Slippa arbeta med korrigeringar

* Träna utan att muta/lura hunden

* Gå framåt i hundträningen och få resultat

* Få mycket individuell tid


Eftersom grupperna på alla kurser är små så blir det lätt att hitta nya vänner/ träningskompisar, jag har flera exempel på grupper som blivit väldigt tajta och som umgås ofta.


Välkommen med din kursanmälan: hundutbildaren@live.com


 


Av Hundutbildaren - 13 augusti 2011 00:04


Nyhet Helgkurs i Kantarellsök


3/9 – 4/9


Lär din hund att hitta det gula guldet

en perfekt aktivering som både du och din hund kommer uppskatta

Kursen passar för alla hundar Oavsett ras inga tidigare förkunskaper krävs.


 Instruktör Jessica Johansson


Pris 650:- Tid 10.00-17.00 Lörd – sönd Plats: Sjöbyn Säffle


Maila din anmälan till sjobynshundpensionat@hotmail.com


Eller ring 0533-16362

 


  

Av Hundutbildaren - 29 juli 2011 00:08

 Har dåligt med tid att skriva bjuder istället på lite bilder, Angelica Ljung har fotat mig och Riva.            

Av Hundutbildaren - 24 juli 2011 17:36


Jag har svårt att sluta tänka på de fruktansvärda händelserna i vårt kära grannland. Det är ofattbart svårt att förstå att det finns så ondskefulla personer som kan begå den här typen av gärningar.


Har läst vittnesuppgifter från människor som var på plats. Tårarna rinner och en stor snytpappershög ligger på bordet. Varje stavelse går direkt in i hjärtat, skräcken den totala paniken och rädslan som dessa människor kände, man kan inte värja sig, vill inte värja sig heller.


Läser om en tjej på ön som ringer sin familj för att ta avsked. Fatta om man fick ett sådant samtal från sin dotter eller son. Tänker på offrens nära och kära vilken outhärdlig smärta dom just nu känner, sår som aldrig kommer läka. Unga människor som blivit berövade på sina liv. Unga överlevande vars liv för alltid är förändrat, kommer dom någonsin att känna trygghet igen.


Och vad säger man till sina barn? Hur ska man kunna besvara deras frågor utan att beröva dom på sin tro om gott? Jag vet inte. Det finns människor som drivs av hat och bitterhet som saknar spärrar som är sjuka, hur ska man som liten kunna ta in och förstå det, när inte ens jag själv kan göra det.


Livet kan få ett abrupt slut, ta vara på varje sekund av det!
   

Av Hundutbildaren - 14 juli 2011 22:55

Idag var det en artikel om oss i Säffle tidningen

http://www.nwt.se/saffle/article936168.ece skriven av bästa Solveig.


Vi utvecklar med en helt ny dagisavdelning och om du är intresserad av att ha din hund hos oss så maila: sjobynshundpensionat@hotmail.com eller ring 070-60 44 740 eller 0533-16362 vi vänder oss både mot Säffle och Åmål. Välkommen med din intresse anmälan.


Bokningarna på pensionatet strömmar in, men det finns fortfarande platser kvar både i Juli och Augusti, skynda att boka om du vill vara säker på att få plats.Vi tar även hundar över dagen om du ska ut på shopping till stranden eller har andra ärenden då det är svårt att ta med hunden.


Vill du komma hit och se hur vi har det - inga problem, ring och boka in en guidad tur.


 
Presentation


Hundutbildaren
Vi anordnar Utbildningar, kurser, föreläsningar, Clinics och Läger

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ hundutbildaren med Blogkeen
Följ hundutbildaren med Bloglovin'

Hundutbildaren


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se